Rinkenæs Sogn

Hvad i alverden er forskellen??

I 1992 fik vi en ny oversættelse af Biblen. Vores sprog ændrer sig jo, og hvis Biblens fortællinger skal være levende og vedkommende for os, så må vi nødvendigvis kunne forstå de fleste ord, af de ord, vi hører eller læser.

Et af de steder, hvor nyoversættelsen satte sit præg, er i bønnen Fadervor.

"Helliget vorde dit navn" blev til "helliget blive dit navn".

Man kan mene, det er en bagatel, som det ikke er værd at bruge spalteplads på.

Men helt ligegyldigt er det ikke, hverken praktisk eller indholdsmæssigt.

Der opstår en lettere forvirring, når vi er flere, der beder Fadervor sammen. Når vi kommer til "helliget "dit navn", så bliver forsamlingen delt i to forskellige lyde.

Men hvorfor så ikke bare afskaffe "vorde"?

Ordet "blive" er jo et dagligdags ord, som er let at forstå, hvorimod "vorde" bestemt ikke bruges hver dag, men der er en forskel:

Når vi siger "blive", så taler vi om noget, vi håber eller tror vil ske engang i fremtiden.

"De siger, det vil blive regnvejr i morgen" - "jeg vil blive glad for en blomst" - "hvad kan jeg blive, når jeg bliver stor" osv.
"Vorde" er godt nok et gammelt ord, men det er nu ikke så svært at forstå, hvad det betyder. En vordende mor, f.eks., er en kvinde, som er gravid. Hun er på vej til at blive mor, hun er det bare ikke, før barnet er født. Men barnet i hendes mave er på vej, det findes, det er virkeligt, det er bare ikke færdigt endnu.

Og når vi beder "helliget vorde dit navn", så er det præcis det samme, der er på færde:

Vi beder om, at Guds virkelighed må fylde alle mennesker med glæde og tro og mod og ømhed.

Det er begyndt.

Det er nutid.

Det er bare ikke færdigt endnu.

Det begyndte julenat, da Gud blev et menneske af kød og blod for at lade os forstå, at han er den levende kraft i vores liv og omkring vores liv - en kraft, der er større end døden i alle dens forklædninger. Og den kraft af kærlighed og barmhjertighed binder os mennesker sammen med hinanden og forpligter os på hinanden.

Det er begyndt. Det er også nu. Det er bare ikke færdigt - endnu.

 

Marianne Østergård

cookie information